Sanatate

Impactul produselor organice asupra noastra si a mediului inconjurator

Ritmul de viata alert, mediul poluat in care traim, stresul acumulat zilnic, sunt doar cativa din factorii care ne apasa in viata cotidiana. Majoritatea oamenilor cauta alternative pentru o viata mai frumoasa si mai sanatoasa.

O viata sanatoasa inseamna in primul rand o dieta echilibrata, practicarea unui sport, odhina necesara, dar, in ziua de astazi, a trai sanatos inseamna si a consuma sau a utiliza produse organice (sau bio/ecologice).

Fie ca e vorba de alimente, suplimente nutritive, cosmetice, produse de ingrijire sau curatenie, produsele organice reprezinta un factor decizional in sanatatea fiecarui individ.

Termenul „organic” a fost utilizat prima oara in 1940 si deriva din conceptul de „ferma ca organism”, care propunea un mod ecologic de a face agricultura. Termenul „organic” s-a extins apoi ca utilizare (in Marea Britanie) la toate produsele care nu contin ingrediente chimice, sintetice. In Franta se foloseste cu precadere termenul „bio”, iar in Germania – „eco(logic)”. Pe scurt, eco, bio si organic inseamna acelasi lucru: produse mai sanatoase, fara chimicale daunatoare si fara modificari genetice. Toti trei termenii reprezinta in fond optiunea pentru o viata mai sanatoasa.

Conform site-ului Comisiei Europene, agricultura ecologica este o modalitate de a produce mancarea cu respectarea ciclurilor naturale. Printre altele, ea include: rotirea recoltelor; restrictionarea pesticidelor chimice, fertilizatorilor de sinteza, antibioticelor sau altor substante (nota mea – observati ca se foloseste termenul de restrictionare, nu interzicere); interzicerea OMG (organisme modificate genetic); folosirea compostului din locatia respectiva (precum balegarul); folosirea speciilor de plante si animale rezistente la daunatori/boli adaptate mediului respectiv; cresterea animalelor in aer liber si hranirea lor cu ingrediente organice. Acelasi site ne arata ca folosirea pesticidelor, fertilizatorilor, antibioticelor, aditivilor si conservantilor este strict limitata (nota mea – dar nu strict interzisa).Impactul procesului de productie ecologica asupra mediului este minim si rezultatele sunt produse organice diversificate, sanatoase, libere de boli si daunatori, lipsite de reziduuri nocive, cu un continut echilibrat de substante bioactive si minerale.

In urma studiilor si cercetarilor cu privire la impactul consumului (intern si extern) de produse organice, s-a dovedit foarte clar ca, prin alegerea variantei organice, pe termen lung, se reduc nenumarate riscuri de aparitie a unor boli, chiar si a cancerului, iar calitatile naturale si frumusetea corpului se pastreaza un timp mai indelungat.

Confortul cautat de dezvoltarea tehnologica, mijloacele noi de comunicatie sau transport au avut un impact pozitiv pe de-o parte, dar, pe de alta parte, poluarea cauzata s-a resimtit in special in zonele urbane.

Medicul si ecologistul Lylian LeGoff sustine ca alimentele BIO au o pondere mai mare a substantelor nutritive, continand mai mult magneziu si fibre, dar si o cantitate mai mare de vitamine si antioxidanti.

In cazul produselor de curatenie a casei, ele contin in medie aproximativ 62 de chimicale toxice. Pentru anumite combinatii de chimicale, nici macar nu exista studii cu privire la efectele aparute la combinarea lor.

Parfumurile sintetice adaugate acestor substante de curatenie din comert pot cauza iritatii ale cailor respiratorii, dureri de cap, senzatia de stranut. Substantele care contin combinatia clor – amoniac sunt un cocktail daunator.

Printre cele mai frecvente probleme cauzate de substantele chimice de curatenie a casei se numara: iritatii ale pielii, iritatii ale cailor respiratorii, iritatii ale ochilor.

Dupa ce le folosim, substantele de curatenie ajung in sistemul de canalizare si intra apoi in programul de tratare a apelor reziduale. O parte din ingredientele active ale acestor substante trec si de programul de curatire a apei si se varsa in rauri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.